Prezentare

Un gestionar consacrat al faunei cinegetice si a zonelor de pescuit din Judetul Alba

 

 • A.J.V.P.S.Alba a luat fiinta sub actuala denumire in primavara anului 1968, odata cu reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei si trecerea de la regiuni si raioane, la judete, municipii, orase si comune, pastrand si astazi aceasta denumire din considerente de natura juridica, cu scopul protejarii patrimoniului creat dupa 1968, a contractelor incheiate cu terti, din conservatorism si pentru continuarea traditiilor si a principiilor care i-a calauzit pe fondatori.
 • Forma de organizare si functionare; AJVPS Alba este persoana juridica de drept privat, apolitica, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, fiind organizatie neguvernamentala. Este inscrisa in Registrul National al ONG de la Ministerul Justitiei sub nr.60/A/1997 si in Registrul asociatiilor si Fundatiilor tinut la Judecatoria Alba Iulia la nr.11/25.03.2002. In scopul apararii intereselor membrilor sai si pentru reprezentare la nivel national si international, asociatia este afiliata la AGVPS din Romania.
 • Scopul principal al asociatiei; conservarea biodiversitatii si protectia faunei de interes cinegetic si piscicol, precum si a mediilor naturale de dezvoltare ale acestora, prin vanatoare si pescuit sportiv,  practicate in mod durabil, ca forme de odihna activa si de petrecere a timpului liber pentru membrii sai.
 • Structura organizatorica; Adunarea generala a AJVPS Alba formata din reprezentantii locali ai vanatorilor si pescarilor, alege odata la cinci ani un Consiliu care conduce activitatea Cluburilor de vanatoare si pescuit sportiv si a grupelor de vanatori si pescari, ca nuclee organizatorice locale de baza. Toate structurile din cadrul asociatiei au conducere proprie, aleasa democratic pe o perioada de cinci ani.
 • Patrimoniul AJVPS Alba; sediu central si 4 sedii secundare proprietate, la Alba Iulia, Aiud, Cimpeni si  Cugir, autoturisme de teren, telefonie fixa si mobila, tehnica de calcul, o casa de vanatoare si alte patru cabane si colibe de vanatoare si pescuit, arme de vanatoare si de paza (pistoale militare), binocluri, lunete, caini de vanatoare, roubainsiane si alte bunuri materiale, necesare desfasurarii activitatilor specifice vanatorii si pescuitului recreativ-sportiv.
 • Personal angajat cu contracte de munca pe durata nedeterminata; la nivelul fiecarui fond cinegetic si zona piscicola gestionata este angajat minim un paznic de vanatoare si pescuit.Acestia sunt coordonati de director si secretarii de club, fiind sprijiniti de un numar semnificativ de colaboratori voluntari, dintre cei mai destoinici membrii, in calitatea lor de reprezentanti alesi democratic, pentru a reprezenta interesele vanatorilor si pescarilor.
 • Membrii cotizanti; peste 3.000 membrii din care; 750 – 800 vanatori cotizanti permanenti si peste 2.000 membrii pescari sportivi, existenti in evidentele asociatiei la mijlocul anului 2012.
 • Fonduri cinegetice, contractate pe o perioada de 10 ani (20112021); AJVPS Alba a obtinut gestiunea a 19 fonduri cinegetice pentru urmatorul ciclu contractual de 10 ani. Fondurile cinegetice sunt situate in zona de deal si munte din raza judetului Alba si mai gestioneaza temorar inca un fond cinegetic, toate avand o suprafata de 220.683 ha (38 % din suprafata fondului cinegetic al judetului), populate cu; cerb comun, caprior, urs, mistret, lup, ras, iepure, fazan, potarniche, cocos de munte, rata salbatica, prepelita, porumbel salbatic, sitar, sturz, cocosar, gugustiuc, turturica si altele.
 • Amenajari vanatoresti in functiune; 31 bordee de panda, 97 observatoare, 6 refugii pentru vanatori, 21 depozite pentru hrana vanatului, 8 linii de standuri destinate vanatorii cu goana la mistret si urs cu un total de 80 standuri amenajate, 1.025 hranitori pentru diverse specii de vanat si 706 sararii de diverse tipuri, pentru expunerea hranei complementare pe timpul iernii  si alte amenajari vanatoresti, destinate supravegherii si evaluarii  vanatului sau pentru practicarea vanatorii.
 • Cotele de recolta la vanat, aprobate de Ministerul Mediului si Padurilor in sezon 2012 – 2013; cerb comun = 15 ex, caprior = 243 ex, mistret = 273 ex, iepure = 317 ex, fazan = 440 ex, potarniche = 130 ex, rata salbatica = 1.580 ex, prepelita = 2.2500 ex, porumbel salbatic = 3.950 ex, sitar = 100 ex, sturz = 6.700 ex. si ciocarlie = 3.600 ex. Cotele de recolta aprobate se extrag prin vanatoare cu membrii asociatiei (70%) si cu vanatori europeni si alti invitati (30%), la solicitarea acestora sau prin relatii reciproce de colaborare.
 • Trofee dobandite; Vanatorii romani si invitatii europeni care au dobandit trofee medaliabile de pe fondurile gestionate de catre AJVPS Alba, au participat si au obtinut medalii la expozitii cinegetice nationale, internationale sau mondiale organizate in tara si in strainatate la; CESKE BUDEJOVICE -1976, BUCURESTI – 1978, NITRA – 1980, PLOVDIV – 1981, BRNO – 1985, NURNBERG – 1986, BUCURESTI – 1997 si PITESTI – 2003.  Medaliile obtinute in 1997 la Bucuresti au fost; 43 Aur, 30 Argint si 13 Bronz iar la Pitesti in anul 2003 am obtinut 4 medalii de Aur, 5 de Argint si 5 de Bronz. In sezonul 2010 – 2011 s-a recoltat un urs al carui craniu este de 66,5 pct. CIC (aur), un cerb care a fost evaluat la 210 pct .CIC (aur) si doi capriori evaluati la 162 respectiv 141 pct. CIC (aur). Vanatorii asociatiei noastre mai detin multe trofee medaliabile care asteapta organizarea unei expozitii nationale sau internationale pentru a fi omologate. Anual organizam expozitii locale si participam la expozitii si targuri zonale, in ultimii cinci ani participand cu exponate la Expo Transilvania Cluj si la Targul de turism rural de la Albac organizat prin ANTREC si alte expozitii la nivel local.         
 • Amenajarea piscicolaHelesteu Sancel – Blaj; are un regim special unde se practica pescuitul recreativ – sportiv pe baza de cotizatie zilnica. Aici organizam si gazduim concursuri de pescuit stationar in cadrul Campionatului national de pescuit sportiv din sistemul AGVPS, cu posibilitatea amplasarii a 70 standuri. Aici exista; locuri amenajate pentru luat masa (inclusiv gratar), refugii pentru concurenti in caz de necesitate, lumina pe timp  de noapte de la un generator de curent, posibilitati de cazare inclusiv in corturi.
 • Zone de pescuit recreativ – sportiv autorizate; AJVPS Alba a obtinut autorizatie de pescuit recreativ – sportiv de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura pentru sapte zone piscicole naturale din raza judetului Alba; Raurile Mures, Tarnava Mare si Tarnava Mica – pe toata lungimea din raza jud. Alba, Raul Aries (Baia de Aries – Vidolm), Raul Cugir (Podul Rosu – Confluenta Raul Mures), Raul Sebes (intre lacurile de acumulare Capalna si Petresti) si Raul Ampoi (Zlatna – R. Mures), avand o lungime totala de 271 km, populate cu clean, crap, caras, mreana, lin, platica, scobar, salau, somn, stiuca si alte specii de pesti. Deasemenea AJVPS Alba detine autorizatie de pescuit recreativ- sportiv pentru doua lacuri de acumulare (Petresti si Mihoiesti), populate cu pastrav si ciprinide. 
 • Piscicultura; AJVPS Alba are bazine de crestere pentru reproducerea artificiala a pastravului indigen, curcubeu si fantanel la Pastravaria Valea Sasului Cugir si pentru aclimatizare, dezvoltare si repopulari la Cabana -Pastravarie Piatra Caprei Fenesasa-Zlatna, sub Poiana narciselor de la Negrileasa.
 • Concursuri de tir cu arma de vanatoare (la talere si la caprior tinta fixa sau mistret alergator);

   AJVPS Alba a fost organizatoarea a sase editii a Finalei Campionatului National de Tir Vanatoresc (1983, 1992, 1994, 1999, 2006 si 2007). Rezultatele tragatorilor nostrii; MUNTEAN MIRCEA -multiplu campion national (patru editii); OLARU LAURENTIU – campion national la doua editii; URECHE DANIEL -vicecampion national editia 2006; MANEA LIVIU -locul III la o editie.

 • Concursuri de pescuit stationar si la musca artificiala; AJVPS Alba organizeaza anual competitii de pescuit stationar si la muscarit, debutand cu faza pe cluburi si incheind cu Faza finala a Campionatului National de pescuit recreativ. Rezultate obtinute in timp de catre membrii nostrii; VULTUR VASILE (O.Mures) -Campion national- seniori, CRISAN LUCIAN (Aiud) -vicecampion national-seniori, LUPEI IOAN (Aiud) -locul III- seniori, TUDOSE ALIN (Alba Iulia) -locul IV- seniori, GROZA SILVIU (Aiud) -campion national juniori, GRECU BOGDAN (Aiud) -vicecampion national-juniori, SZABO CAROL (Blaj) -locul III Juniori, CLIUC ANA (Cugir) -locul VII senioare, FAUR ALEXANDRU -Campion national-copii, MOGA LUCA (Baia de Aries) -campion national la musca artificiala, CORDEA ANDREI (Ocna M.)- campion national la cadeti – Editia – 2007 si la tineret in 2010 si 2011, BAD FLORIN VIRGIL– campion national in 2009 la categoria tineret si locul II pe echipe in 2011.
 • Concursuri chinologice; Vanatorii din cadrul AJVPS Alba sunt printre putinii din Romania care mai cresc si utilizeaza  Copoiul ardelenesc, rasa autohtona de caini folosita la vanatoarea de vulpi, mistreti si ursi, pe care o indragea regretatul vanator IONEL POP, dar pe care comunistii au interzis-o la vanatoare, masura ducand la reducerea numarului de exemplare si la imposibilitatea omologarii rasei.

La concursurile organizate in ultimii ani vanatorii nostrii au obtinut locuri pe podium, diplome si premii.    

Relatiile de colaborare cu asociatii similare din tara si strainatate; Colaboram permanent cu toate asociatiile afiliate la AGVPS din Romania si cu cele noi, care respecta “regula jocului cu arma si cu undita” si avem relatii de colaborare cu membrii si cu organizatii de profil  din  Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Norvegia,  Spania si Ungaria, care se incadreaza tot mai mult conturul actual European.